Recept: vegan gingerbread koekjes
Dit recept heb ik samengesteld uit meerdere online bronnen. Het is een aanrader geworden!

Ingrediënten
| Ingrediënt | Heel recept | Half recept |
|---|---|---|
| (gebroken) lijnzaad | 1 el | 0,5 el |
| water | 2,5 el | 1,25 el |
| bloem | 400 gr | 200 gr |
| gingerbreadkruiden1 | 3 el | 1,5 el |
| baking soda | 1 tl | 0,5 tl |
| zout | 0,5 tl | 0,25 tl |
| vegan boter2 op kamertemp. | 180 gr | 90 gr |
| donkere basterdsuiker | 100 gr | 50 gr |
| stroop | 150 gr | 75 gr |
| vanille-extract | 2 tl | 1 tl |
| poedersuiker | 360 gr | 180 gr |
| plantaardige melk | 3-4 el | 1,5-2 el |
| vanille-extract | 0,5 tl | druppeltje |
Andere benodigdheden
- 2 mengkommen
- 2 bakjes (voor het lijnzaad-ei en voor de gingerbreadkruiden)
- hand- of standmixer
- deegroller
- bakplaat met bakvellen
- uitsteekvorm
- spuitzak met een fijn spuitmondje
Bereiding
Deeg maken
- Eerst maak je een vervanger voor ei: lijnzaad met water. Gebroken lijnzaad is vaak te grof, dus maak eerst het lijnzaad fijn met een keukenmachine of vijzel. Vermeng het lijnzaad met het water en laat het even intrekken.
- In de ene mengkom meng je de bloem, gingerbreadkruiden, baking soda en zout goed door elkaar met een garde.
- In de andere mengkom klop je de vegan boter en basterdsuiker 2-3 minuten met de hand- of standmixer totdat het zacht is.
- Voeg aan de mengkom met boter/suiker het lijnzaad-ei, de stroop en het vanille-extract toe. Klop dit samen tot een zacht en egaal mengsel.
- Voeg het bloem-mengsel beetje bij beetje toe en mix het geheel op lage snelheid tot alles goed is opgenomen. Het kan zijn dat een handmixer hier niet sterk genoeg voor is, kneed in dat geval de rest met de hand.
- Verdeel het deeg in twee delen, maak het deeg plat en leg het in plastic folie minstens 4 uur (of een hele nacht) in de koelkast.
Koekjes bakken
- Laat het deeg wanneer het uit de koelkast is ca. 10 minuten op kamertemperatuur liggen zodat het makkelijker uitrolt.
- Zet de oven alvast aan op 160 graden boven- en onderwarmte. Leg een bakvel op de bakplaat.
- Zorg dat je ondergrond (ik gebruik het aanrechtblad) goed schoon is en strooi er wat bloem overheen. Leg je deeg erop en strooi ook wat bloem over het deeg heen. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5mm, en gebruik meer bloem op de ondergrond en op het deeg als het te plakkerig wordt.
- Steek het deeg uit met de uitsteekvormpjes en leg de koekjes op de bakplaat.
- Bak de koekjes ca 16 minuten. Let op dat ze niet te bruin worden, anders blijven ze niet lekker zacht van binnen.
- Wanneer ze uit de oven komen zijn ze nog heel zacht, dus laat ze eerst nog 5 minuten afkoelen voordat je ze van de bakplaat verwijdert.
- Herhaal deze stappen totdat al het deeg op is.
Decoreren
- Mix de poedersuiker met de plantaardige melk en het vanille-extract totdat het een glad mengsel is. Als het iets te dik is voeg je heel kleine beetjes melk toe, als het te zacht wordt kun je er meer poedersuiker in doen.
- Doe het mengsel in de spuitzak en decoreer naar wens.
Je kunt de koekjes ongeveer een week bewaren in een dichte doos, of je kunt ze invriezen.